Romanii l-au votat pe Stefan cel Mare ca fiind cel mai “mare”roman al tuturor timpurilor, eu as fi votat Mircea cel Batran, dar nu despre asta este vorba, ci despre cine este cu adevarat mama lui Stefan cel Mare si cat de “moldovean”este el. Wikipedia ne spune pe scurt ca Maria Oltea ar fi fost mama lui, iar tatal sau, Bogdan al II-lea ar fi fost sotul ei – unii insista ca sotie nelegitima. Sa fi fost ea olteanca, asa cum tatal sau a fost maramuresean? un lucru este cert, a vorbit romaneste [ moldoveneste dupa unii ].

Cine a fost cu adevarat mama lui Stefan cel Mare

Destul de ciudat este faptul ca nu avem surse credibile in care sa se arate clar ca mama lui Stefan cel Mare a fost Doamna Oltea, pe de alta parte stim ca a fost inmormantata la Mănăstirea Probota, ctitorita de Petru rares, fiul lui Stefan cel Mare. Manastirea a fost construita in 1530,  dar Maria Oltea a murit in anul 1465 – ceea ce ne pune iarasi pe ganduri. Oare de fapt ceea ce ni se transmite nu este oare doar faptul ca era olteanca si atat?

Ar mai fi o varianta, Oltul izvoraste din judetul Harghita, deci poate ca numele vine de fapt de la rau si nu de la o zona a Romaniei – Tarii Romanesti [ Valahia ] de alta data. Cert este insa fapul ca Maria Oltea s-a calugarit, dupa moartea sotului [ Bogbdan al II-lea – 1451 ],  iar singura dovada palpabila este inscriptia de pe mormantul ei: “roaba lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Io Ştefan Voievod, a murit la anul 6973 (1464), noiembrie 4“. Deci anul mortii este cert, cel al nasterii fiind dedus din alte documente.

Avand in vedere ca nu exista date scrise despre casatoria lui Bogdan al II-lea cu Maria Oltea, mai mult – nu a fost niciodata numita “Doamna” adica sotia domnitorului, ar rezulta ca a fost sotie nelegitima, iar Stefam cel Mare copil din flori, ca si tatal sau de altfel. Cea mai vrednica de crezare scriere despre mama lui Stefan cel Mare vine de la Ion Neculce, adica de pe vremea lui Dimitrie Cantemir – ceea ce iarasi lasa loc de interpretari. Asta este istoria si trebuie tratata ca atare!

Familia lui Stefan cel Mare

Cine a fost cu adevarat mama lui Stefan cel Mare