Ca vechi descendent al bucovinenilor din Horodnic nu pot sa nu scriu azi si despre cel mai vechi tren cu aburi din lume – da, ne referim aici de singurul care mai circula din acele vremuri, construita de austrieci in 1917 – Mocanita Hutulca. Trenul este marca Krauss si implineste anul acesta 100 de ani si circula pe o linie ferata cu ecartament ingust – printre putinele din tara noastra ramase in functiune.

Cel mai vechi tren cu aburi circula in Bucovina – Mocanita Hutulca

Cine credeti ca au readus la viata cel mai vechi tren cu aburi functional din lume? Un investitor austriac care a redeschis publicului un traseu ce depaseste abia 10 kilometri din cei peste 100 initiali. Ca sa fie in ton cu peisajul bucovinean, mocanita noastra poarta numele unui dans ucrainian din Bucovina, Hutulca. Austriacul Georg Hocevar a decis sa investeasca in Romania, mai exact in Bucovina intr-o locomotiva austriaca si in cateva vagoane care sa-i poarte pe turisti prin peisajul salbatic din nordul Moldovei.

Nu stiu daca stiti, dar in Bucovina mocaniata noastra trece peste un apeduct vechi, iar in cei 10,5 kilometri de cale ferata repusi in functiune de austriac veti vedea ceea ce cu greu va puteti imagina ca nu este un vasm ci realitate. Merita sa faceti o excursie cu Mocanita Hutulca, vizitati si manastirile si va delectati cu un peisaj cum rar se mai poate vedea undeva in lume. Ma bucur ca am reusit macar sa va fac sa fiti mandri ca avem in tara noastra atat de multe obiective turistice unice.

Mocanita Hutulca Bucovina

Cel mai vechi tren cu aburi circula in Bucovina – Mocanita Hutulca