Prima Marie din Viata lui Stefan cel Mare a fost evident mama sa, Maria Oltea. Au urmat doua sotii, Maria de Mangop din Crimeea si in mod firesc, a treia sotie – de data atsa romanca, Maria Voichita –  fiica lui Radu cel Frumos, domnitor al Tarii Romanesti. Dupa o sotie rusoaica si una de origine bizantina, era si cazul sa urmeze una pamanteana. Din prima casatorie a rezultat o fata, maritata in tinutul rusesc, unde din pacate nu a avut un viitor prea bun. Pentru cine nu stie, Radu cel Frumos a fost fratele lui Vlad Tepes.

Cele trei Marii din viata lui Stefan cel Mare

Multi se intreaba cati copii a avut Stefan cel Mare, raspunsul este evident opt legitimi, dar cati or fi fost nerecunoscuti, nu se prea poate spune cu exactitate. Tot ca un lucuru iestit din comun este faptul ca mama lui Stefan cel Mare ar fi avut doar 15 ani cand l-a nascut pe voievod, iar tatal sau 21. Tot ca o bizarerie este si faptul ca parintii lui Strefan cel Mare s-au casatorit legitim abia cand viitorul mare voievod va implini sase ani, adica in anul 1439. Important este insa ca prima Marie din viata sa va fi mereu alaturi de el, chiar si cand va prelua domnia Tarii Moldovei.

A doua sotie a lui Stefan cel Mare, Maria de Mangop a convietuit putin timp cu marele voievod, doar cinci ani. Din casatoria lor s-au nascut doi prunci gemeni, care din pacate nu au supravietuit. Din prima casatorie au rezultat trei copii, insa a supravietuit doar fata mai mica, Elena. Primul lor copil, Alexandru s-a stins din viata in anul 1496, iar fratele Petru la doar un an. Asa a ajuns Stefan cel Mare sa se casatoreasca cu Maria Voichița, cu care a mai facut doi copii. deci sa recapitulam, doi cu prima sotie, trei cu a doua si inca doi cu ultima sotie. Ne dau sase! Bodgan al III-lea este unul dintre cei doi copii, fata Maria nu a supravietuit decat pana in anul 1518.

Asadar acestea au fost cele trei Marii din viata lui Stefan cel Mare,  iar ca o curiozitate despre traditii moldovenesti, ultima sotie a fost de fapt luata prizoniera cu mult inainte de ase casatori – la doar 18 ani cu Stefan. Am ramas datori cu inca doi copii, Petru Rares – banuiesc ca-l stiti pe domnitor, dar si pe Alexandru fiul Maruşcăi – dar despre copii din flori cu alta ocazie.

Stefan cel Mare

Cele trei Marii din viata lui Stefan cel Mare