Evident ca est eo provocare a celor de la Jobbik, dar este foarte posibil sa vedem in tara vecina manifestatii de masa in 2020, o comemorare a Trianonului, tratatul care a dus la destamarea granitelor imperiului Austo-ungar. Evident ca a comemora aceasta zi in Ungaria are stransa legatura cu teritoriile pierdute si nu cred ca va aduce mari avantaje Ungariei. Nu stim daca se va aproba cererea celor de la Jobbik – pentru cine nu stie, este o organizatie de dreapta – adunarea metropolitană a Budapestei nefiind controlata inca de ei.

Centenar maghiar in 2020 dupa cel al romanilor din 2018

Guvernul maghiar s-a opus in unor astfel de propuneri, asa ca gruparea Jobbik a decis sa incerce o alta abordare. Asa se face ca partidul condus de Vona Gabor incearca sa castige capital politic pe baza nationalismului maghiar. Incercam pe acesatsa cale sa atragem si noi atrentia cititorilor sa nu mai ia de bune tituri care de care mai alarmante: maghiarii vor Ardealul, atentate la integritatea teritoriala a Romaniei, etc. Sunt evident provocari fara sustinere, nimeni nu doreste sa schimbe tratatele internationale, aici ne referim evident la tarile din vestul Europei, caci cu Rusia este o alta poveste.

Este evident si normal ca fiecare tara sa se gandeasca la trecutul sau, la fel de evident este ca maghiarilor le-ar fi convenit sa fie si azi in granitele de acum 200 de ani, asa cum si Marea Britanie ar vrea sa fie iarasi un imperiu colonial, iar Romania ar vrea sa fie ca acum 100 de ani, asadar sa nu mai privimn cu suspiciune orice propunere a unor astfel de partide precum Jobbik.

Jobbik

Centenar maghiar in 2020 după cel al romanilor din 2018