Pana azi auzisem doar doua versiuni legate de locul de unde provine  numele de Prelipcean, prima era de la tatal meu care stia de la tatal sau, anume ca venim cu totii din satul Prelipca, pe care la-m gasit in regiunea Cernauti, alta este o istorisire frumoasa scrisa de Simion Florea Marian. Azi am aflat ca ar mai fi o varianta, ca am fi de fapt macedoneni din satul Prilep. Satul ca atare exista, deci daca este sa ne luam doar dupa denumirea localitatii, cei cu numele Prelipcean provin fie din Bucovina fie din Macedonia.

De unde provine numele de familie Prelipcean

Interesant ar fi ca un Prelipcean din Horodnic sa mearga la bisrica si sa vada cand a fost inmormantat primul posesor al numelui nostru, asa am afla macar o data mai exacta cand stramosii nostri au ajuns in Horodnicul de Jos. O teorie personala, fara fundament stiintific dar bazata pe realitatea romaneasca ma face sa cred ca oarecum Prelipceanii sunt inruditi intre ei. Pe ce ma bazez?

In primul rand pe poze de acum 100 de ani, ma uit si vad trasaturi asemanatoare, toti sunt sa zic asa mai bruneti. Apoi cei cu numele de Prelipcean cu siguranta ca atunci cand au deci sa plece in numar mare din Macedonia sau din zona Cernauti, erau poate inruditi intre ei, se pleaca cu familia nu-i asa? Iar cum incuscririle se fac si pe baza de cunostinte, afinitati, etc. probabil ca cei proaspat sositi s-au mai legat intre ei. Asa se face ca teoretic am avea o parte de ADN comun! 🙂 Oricum sper sa reusiesc sa adun pe pagina de FaceBook si pe grup cel putin 100.000 de Prelipceani, apoi sa iesim la o bere!

Horodnic

De unde provine numele de familie Prelipcean